Saturday, January 3, 2009

Menarik: Persoalan Seorang Isteri..

Entri menarik ini saya temui di graduanmelayumuda.blogspot.com

Sebelum keluar rumah tadi, isteri saya yang tersayang telah menanyakan soalan yang tak mampu saya jawab....

KALAU NAK WUJUDKAN SATU BANGSA MALAYSIA, KENAPA BILA SIARAN BERITA PUKUL 8 MALAM ADA BERITA MELAYU,BERITA INGGERIS, BERITA CINA DAN BERITA TAMIL? TAK BOLEH SATU BAHASA JE KE IAITU BAHASA MELAYU?

KALAU NAK WUJUDKAN SATU BANGSA MALAYSIA, KENAPA SEKOLAH ADA SEKOLAH MELAYU,SEKOLAH INGGERIS, SEKOLAH CINA DAN SEKOLAH TAMIL? TAK BOLEH KE ADA SATU SEKOLAH JE IAITU SEKOLAH KEBANGSAAN?

KALAU NAK WUJUDKAN SATU BANGSA MALAYSIA, KENAPA SURAT KHABAR ADA YANG BERBAHASA MELAYU,BAHASA INGGERIS, BAHASA CINA DAN BAHASA TAMIL? TAK BOLEH KE ADA SATU JE SURAT KHABAR BERBAHASA MELAYU?

KALAU NAK WUJUDKAN SATU BANGSA MALAYSIA, KENAPA NAMA SETIAP BANGSA LAIN-LAIN? TAK BOLEH KE SEMUA NAMA ABDULLAH, ANWAR DAN HADI AWANG JE?

KALAU NAK WUJUDKAN SATU BANGSA MALAYSIA, KENAPA SEMUA BANGA BERCAKAP BAHASA YANG BERLAINAN...CINA CAKAP MELAYU INDIA TAK PAHAM...CAKAP TAMIL MELAYU DAN CINA TAK PAHAM...TAPI KALU CAKAP MELAYU SEMUA BANGSA FAHAM.

Fikir-fikirkan......

7 comments:

GOMO said...

ANJING BETINA MENYALAK BERKEHENDAKKAN BATANG!!!http://gomo-no1.blogspot.com/2009/01/panta-punya-betina-anjng.html

Anonymous said...

kalau begitu pandangan anda...kalau begitu harapan anda..punahla malaysia ini...hilangla segala keunikan Malaysia...perang berdarah pasti berlaku..tgkla indonesia...adakah dia maju? adakah dia berjaya? tgk sudah berapa lama dia merdeka? tgk berapa byk tenaga labur dia? tgk bertapa byk sumber asli dia..tetapi?

kyox said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

-sambungan- kalau ada seorang yg pandai, tentu tahu tentang cerita nabi Muhammad...Beliau yg serba boleh, serba pandai wujudkan negara di madinah, di mekah, di arab..tetapi beliau tidak pernah paksa orang yahudi menjadi islam...dia tidak pernah memaksa orang lain memeluk islam...dia tidak pernah mengusir orang lain keluar daripada negara beliau...tgklah negara islam zaman dulu megah selama beberapa puluh ratus tahun...semua sebab muafakat...ambila ini sebagai pedomam...

aisamuddinMH said...

adoii
ni sape yg comment pkai anonymous???
haih..lenkali pkai r nama betul
nway,sy x kata itu pandangan saya
saya kata ia menarik, n saya dapat dari satu blog yang lain.saudara ini nampaknya kurang berfikir...
malas nk taip sini.nnt saya ulas kt blog ya=)

pinkysplash9 said...

heyy. found ya!
nice blog and interesting issues being talk about. keep it up!!

haha.ntah pape anonymous tuh.anyway,there'll be more and more anonymous to come. just deal with it. :D

kammabdullah said...

tak kesahla sape2 yg pkai anonymous kan?

its his/her pov.

sape yg tak berfikir skang?