Wednesday, December 31, 2008

Harimau Malaya | Mendukung Peranan Penyokong Pasukan Kebangsaan


Di era ini, bola sepak tidak boleh lagi dianggap hanya sebagai sejenis sukan. Ianya telah berevolusi menjadi satu budaya dan tradisi yang menjadi ikutan di seluruh dunia. Tetapi, dalam berbillion-billion peminat sukan ini, hanya jutaan yang menjadikan bola sepak sebagai mata pencarian mereka. Bakinya, wujud sebagai peminat dan penyokong sukan ini yang mana mereka inilah yang menjadikan sukan ini popular. Jadi, tidak salah jika dikatakan, tanpa penyokong, tidak akan wujud bola sepak. Kata-kata ini sangat sinonim dengan sukan bola sepak. Ianya melambangkan betapa pentingnya kewujudan penyokong dalam sukan yang paling popular di dunia ini. Malah, penyokong disifatkan sebagai ‘elemen pemain kedua belas’ yang mampu menentukan menang dan kalahnya sesebuah pasukan dalam sesuatu perlawanan.

Di mana-mana pun, penyokong merupakan komponen penting dalam sesebuah pasukan. Mereka merupakan nadi dan penggerak dalam memacu pasukan yang mereka sokong untuk menggarap kemenangan. Di Malaysia, fenomena penyokong sebagai ‘pemain kedua belas’ hanya wujud untuk beberapa pasukan negeri sahaja. Malah, apa yang lebih menyedihkan ialah, ianya hampir tidak wujud apabila pasukan negara kita yang beraksi di padang. mustahil untuk kita lihat stadium kita dipenuhi peminat-peminat bola sepak apabila pasukan kebangsaan kita bermain. Ini langsung berbeza dengan zaman kegemilangan kita suatu ketida dahulu. Jika ditanya, jawapan mereka mudah sahaja, buat apa nak sokong kalau main pun tidak ke mana. Memang benar, arena bola sepak kita masa kini tidak lagi sehebat zaman Allayarham Mokhtar Dahari, Datuk Gani Minhat dan Datuk Soh Chin Aun. Namun begitu, kita seharusnya sedar yang walau macam mana teruk sekalipun prestasi pasukan kebangsaan kita, sebagai rakyat Malaysia, kita punya tanggungjawab untuk terus menyokong pasukan Malaysia. Dalam situasi masakini, rakyat Malaysia lebih gemar mengkritik dan menunding jari ke arah orang lain. Secara umumnya, kita lebih gemar menyalahkan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM). FAM di suruh berubah dan bekerja keras untuk menyelamatkan maruah bola sepak negara kita. Tapi, tanpa kita sedari, satu jari ditunding ke FAM, empat jari ditunding kepada diri kita sendiri. Kita seakan-akan hilang intergriti nasional. Tidak salah untuk kita menyokong pasukan-pasukan yang ternama. Tetapi, kita wajib menyokong pasukan negara kita sendiri. Tidak malukah kita, apabila Chelsea datang bertandang ke negara kita, lebih ramai yang bangga untuk ke stadium berpakaian jersi Chelsea? Apa jasa Chelsea pada kita? Tidak malukah kita, apabila Brazil datang ke negara kita, ada rakyat Malaysia yang lebih bangga mengibarkan bendera Brazil dari mengibarkan Jalur Gemilang yang melambangkan maruah negara?

Tujuan menyokong bukanlah untuk mengagung-agungkan pemain, tetapi sebagai tanda penghargaan kepada dedikasi yang pemain telah tunjukkan di tengah padang. Menyokong pasukan negara pula melambangkan sokongan padu rakyat sesebuah negara kepada anak-anak tempatan yang berjuang di bawah nama sesebuah negara. Ianya juga menimbulkan rasa kebanggaan dan sifat tanggungjawab kepada pemain untuk bermain dengan bersungguh-sungguh demi negara yang tercinta. Walaupun, dewasa ini prestasi pasukan negara tidak begitu memberansangkan, rakyat Malaysia seharusnya terus memberikan sokongan, ataupun kritikan membina untuk pasukan negara kita terus meningkatkan lagi mutu permainan mereka. Mengabaikan pasukan negara adalah seperti mengabaikan tanggungjawab kita. Mungkin kita tidak bangga dengan prestasi kita sekarang, tetapi sokongan yang konsisten tetap diperlukan agar keistimewaan mewakili negara kita yang tercinta ini terperlihara. Melihat keadaan sekarang ini, tidak hairanlah yang mewakili pasukan Malaysia dianggap remeh oleh pemain kebangsaan kita sendiri. Penyokong langsung tidak menghiraukan bola sepak tempatan dan pasukan bola sepak kebangsaan. Ingatlah, jika kita tidak suka atau membenci keadaan sekarang ini, kita perlu terus menyokong supaya generasi baru mengetahui nilai mewakili pasukan kebangsaan agar mereka terus berusaha untuk mejadi lebih baik dari ‘abang-abang’ mereka sekarang ini. Kita sering mengagung-agungkan bola sepak eropah. Kita sering memuji corak dan mutu permainan mereka. Pernahkah kita mempersoalkan mengapa pemain-pemain di sana bermain bermati-matian demi kelab dan negara mereka? Lihatlah penyokong-penyokong mereka. Sentiasa berada di belakang pasukan yang mereka sokong, walau apa sekalipun. Senario inilah yang menyebabkan pemain-pemain di sana bermain dengan bersungguh-sungguh.


Sambungan artikel ini boleh didapati di dalam majalah ARENA BOLA SEPAK edisi Januari 2009. Dapatkannya sekarang!!

No comments: